
Wat is het beste oestermes?
Blog Een goed oestermes is iets wat zeker niet mag ontbreken bij het openen van oesters. Maar wat is een goed oestermes? Of wat is…
Blog
25/10/2020
Na de visserij op 20 juni 2020 om 23.35u maakten we onderstaande foto’s bij het Havenhoofd van Zierikzee. Tijdens de visserij op de Oosterschelde komen we vaak mooie en leuke dingen tegen, maar de hoeveelheid zeevonk op de Oosterschelde was ook voor ons erg bijzonder. Zeevonk laat zich niet makkelijk vastleggen op camera, maar door de automatische sluitertijd van de telefoon is het toch gelukt!
De zeevonk foto’s bij het havenhoofd van Zierikzee zijn ook bij de landelijke media niet onopgemerkt gebleven.. In de november uitgave van het tijdschrift Zeilen magazine staat de foto van de ‘Rugvin’ boei twee pagina’s groot. Frans Kouwets, hydrobioloog lichtte het prachtige natuurverschijnsel toe:
Frans Kouwets, hydrobioloog: “Zeevonk, ook wel ‘lichten van de zee’ genoemd, wordt veroorzaakt door een eencellige alg die luistert naar de wetenschappelijk naam Noctiluca scintillans. Deze alg behoort tot de groep van de pantserwieren en heeft de vorm van een ballon met een staart (zweephaar) waarmee hij zich in de waterkolom kan bewegen. De algen worden tot ruim een millimeter groot en zijn dan zelfs met het blote oog te zien. Sommige soorten pantserwieren bezitten een vorm van bladgroen en gedragen zich als planten, maar zeevonk voedt zich met het opslokken van andere algen.
Wanneer zich in voedselrijk kustwater hoge concentraties algen ontwikkelen – vooral kiezelwieren – dan is de tafel voor zeevonk gedekt en ontstaan die hoge dichtheden tot vele duizenden cellen per liter zeewater. Het zeewater krijgt dan vaak de kleur van dunne tomatensoep, wat bij strandgangers soms tot ongerustheid leidt. Zeevonk is echter niet giftig en kan alleen bij zeer hoge dichtheden wat huidirritatie veroorzaken.
Die blauw gloed ontstaat als in de algencellen de stof luciferine, in aanwezigheid van luciferase, met zuurstof reageert. In de zomer – als door de hogere watertemperatuur de zeevonk in hoge dichtheden vlak onder de kust aanwezig is, en de branding door het omrollen van de golven zuurstof in het water brengt – levert dit een spectaculair schouwspel op.”
Zeilen Magazine – www.zeilen.nl
Blog Een goed oestermes is iets wat zeker niet mag ontbreken bij het openen van oesters. Maar wat is een goed oestermes? Of wat is…
Recepten Er is waarschijnlijk geen Nederlandse chef-kok zo bekend om zijn Zeeuwse mosselrecepten als Sergio Herman. In zijn nieuwste kookboek “Hommage” deelt Sergio 50 toegankelijke…
Blog Na de visserij op 20 juni 2020 om 23.35u maakten we onderstaande foto’s bij het Havenhoofd van Zierikzee. Tijdens de visserij op de Oosterschelde…