Kreeftenvisserij

De Oosterscheldekreeft! Deze prachtige en heerlijke delicatesse wordt gevangen door een select aantal Oosterscheldevissers in de periode van de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. De meeste vissers beschikken over een bescheiden aluminium werkboot uitgerust met een nettenrol en een lijnenhaler. Elke visser heeft zijn eigen werkwijze, maar in grote lijnen komt de visserij op Oosterscheldekreeft op hetzelfde neer.

De visgrond

Een belangrijk aspect in de visserij op Oosterscheldekreeft is de visgrond. Afhankelijk van de vergunningen heeft de visser ‘eigen’ visvakken en/of het recht op ‘vrije’ visgrond. Op dit moment worden aan het begin van ieder kreeftenseizoen de populaire visgronden verdeeld door middel van een loting.

Nationaal Park Oosterschelde

Vistuigen

Voor de vangst van Oosterscheldekreeft wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten vistuigen. Drie veel gebruikte methoden zijn het gebruik van kubben, korven of (schiet)fuiken.

Voor dieper water wordt er vooral gebruik gemaakt van kubben en korven. De kubben, hieronder afgebeeld, zijn cilindervormige kokers gemaakt van netwerk. De korven zijn het beste te omschrijven als ‘kooien’. Voor ondiep water valt de keuze vaak op (schiet)fuiken.

Kreeftenvisserij
Vistuigen voor de visserij op Oosterscheldekreeft: "Kubben"

Als lokaas wordt veel gebruik gemaakt van visafval van de vishandel. Denk hierbij aan kabeljauw- of zalmkoppen. Een geliefde maaltijd voor zowel kreeften als krabben.

De visserij met de kubben en korven is het makkelijkste uit te leggen met behulp van onderstaande afbeelding. Een mogelijke methode is als volgt: Acht vistuigen worden om de tien meter vastgeknoopt aan een lang touw. Beide uiteinden van het lange touw zitten op hun beurt weer vastgeknoopt aan ankers (vaak bossen met grote stalen kettingen). Beide ankers liggen in deze methode 100 meter uit elkaar op de zeebodem, met de vistuigen verdeeld over deze lengte. Vanaf de ankers gaat er een touw met een markeringsboei naar de oppervlakte van de Oosterschelde. Hierop staat het visnummer van de visser. Met behulp van deze touwen en de ‘lijnenhaler’ kan de visser de vistuigen omhoog halen. Een spannend moment, wat is de vangst?

Kreeftenvisserij
Illustratie "Kreeftenvissen met kubben" - © De Oosterscheldeboer / Guusje Kort

Vangst

Afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden worden zowel de kubben, korven en de fuiken, één of meerdere keren per week gelicht. De vistuigen worden geleegd en met vers aas weer over boord gezet. Elke dag is het weer een verrassing wat er in de vistuigen zal zitten. Naast de Oosterscheldekreeft wordt ook de Noordzeekrab vaak aangetroffen. De populariteit van deze bijvangst is de afgelopen jaren flink gestegen. En dat is gezien de heerlijke smaak niet onterecht!

Bij het sorteren van de vangst worden alle ondermaatse, zaaddragende en net verschaalde kreeften voorzichtig weer teruggezet in de Oosterschelde. Zo kan er genoten worden van de heerlijke smaak van deze bijzondere kreeft, maar wordt ook de soort in stand gehouden!

Oosterscheldekreeft en Noordzeekrab vers uit de Oosterschelde

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE ACTIVITEITEN!

Wij zijn dol op de Oosterschelde én op de visserij en vertellen daar graag over! Lijkt het jou leuk om een keer mee te gaan vissen op Oosterscheldekreeft? Wij houden regelmatig winacties met als prijs het vangen van jouw eigen Oosterscheldekreeft. Wil jij graag op de hoogte gehouden worden van onze werkzaamheden, producten en leuke acties? Volg De Oosterscheldeboer op Facebook, Instagram en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte!

Wij zijn dol op de Oosterschelde én op de visserij en vertellen daar graag over! Lijkt het jou leuk om een keer mee te gaan vissen op Oosterscheldekreeft? Wij houden regelmatig winacties met als prijs het vangen van jouw eigen Oosterscheldekreeft. Blijf op de hoogte van onze werkzaamheden, producten en leuke acties. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Actie:
Ontvang bij bestellingen vanaf €75,- gratis Zeeuwsche Zoute Glas Puur, gerookt, Wakame of Zeekraal t.w.v. € 9,95. Voorkeur voor een smaak? Geef aan in het bestelproces!